22 October 2010

Outstanding In Kurungs

FB Notes
by Aerin Johan on Thursday, October 21, 2010 at 5:59pm

(off topic a bit but still, klu nak outstanding kulit kena bersih bercahaya hehe)


Febuari lepas saya membuat kelas istemewa untuk staff dibawah jagaan saya supaya mereka tahu bagaimana memilih warna dan design untuk kelihatan outstanding dari orang lain. ‘Stand out from the crowd’ the title itself suffice to clarify the class.

Bagi wanita melayu, atau in general wanita Malaysia, berbaju kurung adalah merupakan sesuatu yang basic dalam budaya berpakaian sehari-hari.  Ibarat ‘dress’ kurung kini digayakan dengan pelbagai rekaan dan warna, terutamanya kurung untuk majlis majlis atau perayaan tertentu. Sayangnya ramai mengeluh sudah kehabisan idea atau inspirasi untuk berbaju kurung, and worst kurung dianggap ketinggalan zaman dan hanya untuk special occasion.

Not ME. Kurung is always my favorite dress. For me, kurung sentiasa mengeluarkan my elegan & classy aura. Bukan sebab faktor ketinggian ataupun berkulit cerah – tetapi disebabkan skill memilih dan memadan warna. – menjadikkan saya lebih outstanding (wahhh..) bila berbaju kurung :D

Idola saya untuk fashion dengan baju kurung sememangnya Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah. Mungkin ramai yang tidak perasan Baginda sentiasa kelihatan anggun dan cantik serta outstanding in kurungs.  Terutamanya bila didalam gambar, OMG sangat classy – go ahead google it now, and you will get my point. Nyata, baginda tidak pernah tidak outstanding berbaju kurung.

Well, again, it’s a skill. Skill untuk kelihatan outstanding berbaju kurung. I strongly believe in this kata orang-orang tua ‘lebih banyak ilmu yang dikongsi, maka akan lebih banyak lagi rezeki dan ilmu yang akan kamu dapat’ bukanlah tunjuk pandai, tapi sekadar berkongsi supaya dunia ini lebih indah dengan wanita-wanita yang outstanding in kurungs and glowing like angels from heaven (Thanks TAB! Ehehe).

Wokeh lets start now. Rahsianya terletak pada warna dan corak kain, bukannya Sworvaski Kristal yang ada pada kain tersebut ye. If u want to be outstanding, remember this 4 rules:

Rules no 1:
Kain bercorak abstrak & berwarna campuran hijau, biru, oren dan merah ialah outstanding.
Contoh:

 

Rules no 2:
Kain yang warna asasnya hijau daun pisang, biru laut, merah hati, kuning terang, unggu-jingga (warna-warna florescent) secara automatik ialah outstanding.
Contoh:

Rules no 3:
Kain asasnya warna pastel bercorak warna outstanding (sila lihat warna kat rules no 2) juga dalam kategori outstanding
Contoh:


Rules no 4:
Kain yang asasnya warna grey, hitam dan warna-warna pucat lain dengan corak warna dull (selain warna outstanding) ialah big no-no (tak outstanding langsung!)
Contoh:


As simple as that je to be outstanding, tak banyak keje pun just mata yang sharp & skill pandai bermain warna. Selain tu, pastikan kulit bersih berseri-seri supaya warna yang outstanding itew lagi nampak cantik dan menyerlahkan si pemakai - dengan itu - TTAB sedia untuk memberikan anda yang terbaik untuk kecantikan dan keremajaan kulit :)

So kepada yg belum membuat persediaan untuk rayja haji, apalagi? Hehe..

p/s: warna outstanding bukanlah warna untuk kelihatan atau 'control' ayu lol. :P

aerin.johan@gmail.com
facebook.com/aerin.johan